Arıza Tespit
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Hortumlarda yırtık, bağlantı yerlerinden kaçak ya da intercooler da delik olması durumunda turbo sesine benzer bir ses duyulabilmektedir , turbo sökülmeden önce kaçak olup olmadığı kesinlikle kontrol edilmelidir.
2-Egzozda Siyah Duman Görülmesi : Turbonun basıncının yeterli olmadığı durumlarda görülmektedir. Beraberinde çekiş düşüklüğü de olması gerekir. Turbonun; westgate, mil, pervane, vnt, klape gibi birden fazla aksamından kaynaklanabilir. Turbo sökülüp arıza tespit edilip tamir edilmelidir.
Enjektör (yakıt sistemi) den kaynaklı durumlar ve turbo basınç hattındaki kaçak ve tıkanıklıklardan oluşan kayıplarda da siyah duman görülebilir turbo sökülmeden önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3- Egzozda Siyah Duman ve Kurum Görülmesi : Egzoz çıkışlarının tıkalı olduğu anlamına gelmektedir.Partikul ve katalitik konvertör mutlaka temizlenmelidir.Turboyada kurum temizliği yapılmalıdır.Araç uzun süre bu şekilde kullanıldı ise kuvvetle muhtemel turboda zarar görmüş olabileceği göz önünde bulundurularak temizlik yapılırken detaylıca incelenmelidir.
Egzoz tıkanmaları genellikle düşük devirde ve sürekli kısa mesafelerde kullanılan araçlarda görülmektedir.Araç rejenerasyon işlemini yapamaz ve zamanla tıkanıklık artar.Bu durumda ancak manuel olarak temizlenmesi mümkün olmaktadır. Ayrıca turbosu düzgün çalışmayan ,yağ veren veya dağılan turbolar bu süreçte egzozun tıkanmasına neden olacağından turbo tekrar takılmadan önce mutlaka egzoz temizliği yapılmalıdır.Aksi taktirde şikayetler devam edecektir.
4-Egzozda beyaz /mavi duman görülmesi: Sisteme yağ dahil olduğu anlamına gelmektedir.Turbo sekman ve sekman kanallarında aşıntı buna sebep olabilir.İvedilkle turbo sökülüp tamiri yapılmalıdır aksi taktirde motor ambeleye kalkabilir ve zarar görebilir.
Turbo yağ geri dönüş yolunda tıkanıklık , hava filtresinde tıkanıklık ,motor havalandırmasından çekilen yağ ,kartelde fazla miktarda yağ bulunması veya uygun olmayan yağ kullanımı gibi bazı durumlar da turbonun yağ vermesine neden olabilir. Turbo sökülmeden önce mutlaka bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
5- Turbonun Yağ Vermesi: Turbo basınç borularında ve intercooler da yağ görülmesi , beraberinde yağ eksiltme ve beyaz duman görülmektedir.Turbonun sızdırmazlık elemanları deforme olmuş olabilir Turbo ivedilikle sökülüp tamiri yapılmalıdır.
Yine yukarıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak öncelikle sıkıntının turbodan olup olmadığı belirlenmelidir.
6- Çekiş Düşüklüğü /Güç Kaybı :En çok karşılaşılan sıkıntılardan biridir.Turbonun herhangi bir ekipmanında olabilecek problem turbo performansını etkileyerek çekiş düşüklüğü / güç kaybına neden olmaktadır.Arıza mekanik yada elektronik olabilir.Turbo sökülüp tamiri ve basınç ayarları eksiksiz yapılmalıdır.
Turbo arızaları tek tek ele alındığında belirtileri farklı farklı gözükse de aslında tamamen komplike bir durumdur. Turbonun sağlıklı bir şekilde görevini yapması için turbo giriş çıkışlarının ve yağlama sisteminin her zaman temiz ve sağlam olması gerekmektedir.